Luontoliikunta

”Mikan erä- ja luontoliikuntataidot ovat vähintään kiitettävää tasoa. Silti hänen arvonsa ja ominaisuutensa ovat vielä tärkeämmät ryhmän yhteen hitsaamisen kannalta ja toisten tukijana erilaisissa tilanteissa. Mika osaa kuunnella ja näkee metsän puilta ja toisinpäin.”

 

 

Mieli paremmaksi liikkumalla luonnossa

 
Luontoliikunnalla tarkoitetaan mitä tahansa luonnossa tapahtuvaa liikuntaa. Yleisimpiä liikunnan muotoja ovat kävely, maastopyöräily, retkeily, melonta, kiipeily ja vaikkapa marjastus. On sitten mikä tahansa tapasi liikkua luonnossa, niin tärkeintä on lähteä liikkeelle. Luontoliikunnan hyötyjä ovat mm:
 
  • Mielenvirkeyden lisääntyminen
  • Hapenoton parantuminen
  • Koordinaation parantuminen
  • Lihaksiston kehittyminen
  • Keskittymiskyvyn paraneminen
  • Uusien taitojen oppiminen (esimerkiksi uuden lajin opettelussa)

Luontoliikunnalla on todettu olevan monia mielenterveyttä kohentavia vaikutuksia. Liikunnan ei tarvitse olla reipasta tai raskasta. Pääasia on, että liikut ulkona luonnossa sinulle sopivalla tavalla.

Mikäli luonnossa liikkuminen on sinulle vierasta, pimeässä kulkeminen pelottaa tai koet, ettet omaa tarvittavia taitoja, niin voin tällöin olla tässä tukena. Voimme yhdessä opetella taitoja, käydä kokeilemassa pimeässä retkeilyä ja olemista pimeässä metsässä. Tai vaihtoehtoisesti voit vain nauttia luonnossa olemisesta ja olla opastettuna. Mikä vain sinulle tai ryhmällesi parhaiten sopii.

 

Mika Tenetz

Mika Tenetz

Luontoliikunnan edistäjä

 

Valmistuin ensimmäisten Suomen Urheiluopiston luontoliikunnan edistäjien joukossa syyskuussa 2023. Koulutus oli mahtava matka syventämään omaa ohjaajutta, lajitaitoja sekä liikunnan ja valmennuksen taitoja. Ennenkaikkea se oli matka omaan itseen ja luontosuhteen syvenemiseen. Olen itse harrastanut retkeilyä, kiipeilyä, melontaa, maastopyöräilyä ja kuulunut mm. Suomen Survival Kiltaan. Unelmani on yhdistää luontoliikunta työnohjaukseen tai terapiatyöhön, mutta voit myös tilata minulta suoraan itsellesi tai ryhmällesi luontoliikuntatapahtuman, päivän tai vaikka vain muutaman tunnin retken.

”Kun aloitin liikunnan Mikan kanssa, masennuspisteeni olivat lähes 40. Säännöllisten tapaamisten, luonnossa tapahtuneiden retkien ja keskustelujen myötä pisteeni olivat vuoden aikana laskeneet ja tehtyäni BDI 21 -testin, lukemaksi tuli vain 17. Olen todella tyytyväinen saamaani tukeen ja löysin itselleni sopivan tavan harrastaa liikuntaa. Elämääni on tullut uutta toivoa ja uskon saavuttavani opiskelemani tavoitteen.”