Hyvinvointiin liittyy monia osa-alueita. Henkinen, fyysinen, psykkinen, sosiaalinen ja voisin sanoa, että hengellinen hyvinvointi vaikuttavat toisiinsa. Toki joku ihminen ei koe itseään lainkaan hengelliseksi, ehkä korkeintaan henkiseksi. Olemme kuitenkin kokonaisuuksia riippumatta maailmankatsomuksesta. Viimeisten kuukausien aikana olen kiinnittänyt yhä enemmän omaan hyvinvointiin huomiota. Marraskuun jälkeen alkoi uusi vaihe elämässä. Firmani palveluvalikko meni uusiksi ja jouduin / sain päätökseni takia lähteä luomaan kokonaan uutta.
Tämä ratkaisu johti uudelle polulle, mutta herätti myös näkemään oman hyvinvoinnin sudenkuoppia. Vaikka taloudellinen tilanne huolestutti, niin huomasin vuodenvaihteessa, että stressitaso oli pudonnut, luovuutta oli tullut lisää ja opiskelu Vierunmäellä Suomen Urheiluopistossa todellakin motivoi. Muutoksen myötä olen saanut aikaa ja energiaa tutustua muihin yrittäjiin ja yritystoimitaan alueellani. Tämä on ollut todella kiinnostavaa. Olen palaveerannut some-markkinoinnista, osallistunut Isonkyrön Yrittäjien hallituksen kokoukseen, keskustellut matkailun kehittämisestä ja opetellut markkinointia lisää sekä vastaanottanut tarjouspyyntöjä. Jotain uutta on todellakin avautumassa ja se on innostavaa.
Nuori Yrittäjyys Kyrönmaan hankkeen kautta pääsin viime viikolla tutustumaan Sitran megatrendeihin ja sepäs olikin sekä kiinnostavaa että todella innostavaa. Keskustelimme muutosten vaikutuksista yrityselämään ja siihen, miten yrittäjänä voisi vastata trendeihin. Listasin tähän alle muutamia, joihin oman toimialueen kautta ehkä voisi löytyä ajatuksia. Mitä ovat tulevaisuuden mahdollisuudet?
Kokonaisvaltainen hyvinvointi
Ihmisten hyvinvoinnin käsite muuttuu kokonaisvaltaisemmaksi. Tähän tarpeeseen voidaan vastata oikeanlaisilla terveyspalveluilla, mutta myös ennaltaehkäisevillä palveluilla. Luontoliikunta, jota tällä hetkellä opiskelen, tuo yhdenlaisia ratkaisuja hyvinvoinnin kokonaisvaltaiseen muutokseen. Myös terapiaoalvelut, työnohjaus ja lasten ongelmiin positiivisten ratkaisuiden löytyminen lisää hyvinvointia.
Luonnon kantokyky heikkenee, ekologista jälleenrakennusta tarvitaan
Yrittäjänä voi olla kehittämässä toimintoja ja tukemassa ajatusmalleja, joilla luonnon monimuotoisuutta ja säilymistä voidaan edistää. Luontosuhteen korostaminen, kestävät tavat viettää aikaa luonnossa ja luonnon itseisarvon ymmärtämisen lisääminen auttaa arvostamaan luonnon monimuotoisuutta ja sitä, että sitä säilyy myös tuleville sukupolville.
Vahva luottamus ja osallisuus
Osallisuuden tukeminen liittyy siihen, että ihminen ensin kokee itsensä osalliseksi omaan elämäänsä. Tämän jälkeen osalliseksi omaa lähiyhteisöä eli perhettä. Perheiden tukeminen ja sen tukeminen, että ihminen saa kokea kuuluvansa osaksi jotain yheisöö on itselleni yhteisöpedagogina tärkeä asia. Ulkopuolisuus vahvistaa tarvetta kuulua esimerkiksi jengeihin, joista tällä hetkellä puhutaan paljon julkisuudessa.
Osallisuutta voidaan lisätä kuuntelemalla ja kohtaamalla. Tähän voi auttaa terapia, valmennus tai erilaiset nuorisotyön muodot.
Reilu digimaailma
Digimaailma on tullut jäädäkseen, halusimme tai emme. Se on samaan aikaa uhka ja mahdollisuus. On paljon ihmisiä, jotka ovat jäämässä sen ulkopiuolelle paleluiden siirtyessä verkkoon. Samaan aikaan some ja älylaitteet haastavat hyvinvoinnin osalta lisäten mm. ADT-oireita aikuisissakin. Miten tasapainoa voisi löytää lisää? Tähän hyvinvointiyrittäjänä tulee pyrkiä löytämään uusia keinoja ja toisaalta se myös innostaa oppimaan lisää.
Vaikka trendit ovat pääosin jopa aika synkkiä, niin näen niissä myös paljon mahdollisuuksia. Ei siis luovuta toivosta, vaan kääritään hihat ja aletaan hommiin hoitaen jokainen oma tonttimme kunnialla.